Hoe je telefoon je minder sexy maakt

Waarom je een bochel en een apehand kan krijgen van je telefoon

Deze post gaat over ergonomie, lekker in je lijf zitten. Als je achter een computer werkt weet je: als je je houding aanpast aan je werkplek gaat het mis, je werkplek moet zich aan jou aanpassen. Bijna iedereen gebruikt een verstelbare bureaustoel, of een laptop met een los toetsenbord. En als je dat niet doet, weet je dat je het zou moeten doen. En ben je van plan om het te regelen. Ooit.

Voor je telefoon zijn er eigenlijk geen hulpmiddelen. Oké, je kan je earpods in doen (staat ook cool), zodat je je telefoon niet aan je oor hoeft te houden, maar dat is het wel zo’n beetje. Je lichaam moet zich verder maar aanpassen aan je telefoon. Eigenlijk jammer dat de Google Glass niet doorgebroken is, je wil er niet dood mee gevonden worden, en het is creepy dat je anderen ongemerkt kan filmen, maar wél ergonomisch.

Als je je telefoon te lang en te vaak gebruikt, kan je last krijgen van allerlei spieren en pezen. Er zijn verschillende theorieën over hoe RSI precies ontstaat, het heeft te maken met de doorbloeding van je spieren en met je bloedvaten. Met stress heb je meer kans op RSI, wat trouwens niet betekent dat RSI tussen de oren zit, bij mensen met RSI zijn duidelijk verschillen te zien in de spieren en de doorbloeding. 

Bochel

Het grootste probleem als je teveel op je telefoon zit, is de stand van je nek. Je loopt het risico dat je een ‘text neck’ ontwikkelt. Klinkt niet sexy. Je staat er niet bij stil, maar je hoofd weegt best veel. Wetenschappers hebben berekend dat je hoofd ongeveer 5-10 kilo weegt als je je hoofd rechtop houdt. Als je je hoofd 15 graden naar beneden kantelt, neemt de druk toe en weegt je hoofd omgerekend al 12 kilo. Met een kanteling van 45 graden weegt je hoofd zelfs 27 kilo! Even ter referentie: dat is het gewicht van een kind van negen. Wat je dus aan je nek hebt hangen. Er komt dan veel druk te staan op je nek en je ruggengraat, waardoor je wervels overbelast raken en sneller slijten. De spieren aan de achterkant worden sterker, en de spieren aan de voorkant en je schouderspieren worden slapper. Je krijgt een slechte houding, en in het ergste geval kan je zelfs een bochel ontwikkelen. Het klinkt misschien overdreven, maar artsen laten weten dat ze steeds meer kinderen zien met nek- en rugklachten omdat ze de hele dag op hun telefoon zitten, en ze behandelen regelmatig kinderen met een beginnende bochel. Voor de duidelijkheid: een bochel is dus een bult op je rug, ook wel verzakte of vergroeide rug genoemd. Zoals Quasimodo, de klokkenluider van de Notre Dame. 

Alsof een bochel nog niet eng genoeg is: door een verkeerde houding op je telefoon verlies je lengte. Dit lijkt me vooral voor mannen een probleem, op Tinder heeft bijna elke man zijn lengte in zijn profiel (“Bad boy op zoek naar zijn prinses. 198.”). Toch zonde dan als je een paar centimeter kwijt raakt… 

Andere nadelen zijn: minder longcapaciteit omdat je longen minder ruimte hebben, en zelfs je maagdarmkanaal kan beïnvloed worden, daar wijd ik liever niet teveel over uit maar je kan denk ik zelf bedenken wat er gebeurt als er constant extra druk op je darmen staat doordat je een slechte houding hebt. En misschien wel het ergste: door je wervels onder druk te zetten maak je minder endorfine aan. Endorfine is een hormoon waardoor je je gelukkig voelt, en heeft een pijnstillende werking. De bovenste vier wervels in je wervelkolom spelen een rol bij het aanmaken van dit gelukshormoon: door beweging in deze wervels wordt endorfine aangemaakt. Als je de hele dag met je nek voorovergebogen op je telefoon zit, krijg je dus minder gelukshormoon in je lijf.

Carpaal tunnel syndroom of APENHAND

Het carpaal tunnel syndroom is een beknelling van zenuwen in je hand en arm. Carpus is de medische term voor je pols, en je carpale tunnel is de plek waar je spieren en pezen je hand binnen komen. Als de centrale zenuw in je carpale tunnel bekneld raakt, krijg je pijn en tintelingen in je vingers, vooral bij je duim, wijsvinger en middelvinger. Uit onderzoek blijkt dat er een verband is tussen intensief telefoongebruik en het carpaal tunnel syndroom. Onderzoekers denken dat dit komt doordat je je duim en vingers constant gebruikt, en vaak dezelfde vingers. Het carpaal tunnel syndroom ontstaat meestal langzaam, het begint met lichte klachten die je nauwelijks merkt, en kan eindigen in wat een ‘apenhand’ genoemd wordt, dan kan je je duim niet meer opzij bewegen. 

Cubitaal tunnel syndroom

Behalve de zenuwen in je pols, loopt ook je arm gevaar. Als je je elleboog te lang achter elkaar gebogen houdt (zoals wanneer je op je telefoon kijkt), kan je last krijgen van het cubitaal tunnel syndroom. Bij het cubitaal tunnel syndroom heb je pijn en tintelingen die zich uitstrekken van je pink tot je elleboog.  

Opponeren

Mensen kunnen hun duim opzij bewegen, dit heet opponeren. Onze andere vingers kunnen alleen naar voor en naar achter buigen, en niet echt opzij. Dankzij je duim kan je scrollen op je telefoonscherm, maar dat is niet het enige voordeel. De opponerende duim is een feature die ons onderscheidt van apen. Zo’n 2,5 miljoen jaar geleden konden onze voorouders gereedschappen gebruiken dankzij hun flexibele duim. De oermensen konden bijvoorbeeld een vuistbijl stevig vasthouden, waardoor ze de huid van dieren konden snijden, en botten konden splijten om bij het voedzame merg te komen. Dit gaf ons een evolutionair voordeel, waardoor we uiteindelijk zijn gekomen waar we nu zijn. 

Droge ogen

Als je naar een scherm kijkt, knipper je minder vaak met je ogen. Waarschijn komt dit doordat de informatie op je scherm zo interessant is dat je je ogen geen rust gunt. Je ogen worden hierdoor droog en rood. Dit is niet blijvend, maar ook niet sexy. 

AAMBEIEN

Als je nog niet overtuigd was, komt nu de klap op de vuurpijl: door je telefoon kan je AAMBEIEN krijgen. Dat gaat zo: je neemt je telefoon mee naar het toilet, omdat je bang bent dat je je verveelt tijdens de grote boodschap. Je doet je ding, en als je daar klaar mee bent, ben je nog niet klaar met je Instagram-timeline. Je blijft nog even zitten om een paar filmpjes te kijken, en dat is waar het misgaat. Als je gezond bent, zou je toiletbezoek hooguit een paar minuten moeten duren, de meeste zoogdieren poepen zelfs in gemiddeld 12 seconden. 

Wanneer je te lang blijft zitten, komt er teveel en vooral te lang druk te staan op je onderkant (ik weet niet precies hoe dit lichaamsdeel heet en ik wil het niet googlen, heb al spijt dat ik aambeien heb gegoogled), en daardoor loop je meer risico om aambeien te ontwikkelen.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *